Dieetadvies bij PCOS

Welke rol speelt voeding bij PCOS?

PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is een aandoening waarbij er cysten groeien op de eierstokken. Daarbij kun je symptomen hebben als verminderde vruchtbaarheid, overbeharing en huidproblemen. Gewicht speelt een belangrijke rol: de symptomen kunnen verergeren als je aankomt. Tegelijk kan het door PCOS meer moeite kosten om op gewicht te blijven. Een uitgebalanceerd dieet helpt je op gewicht te blijven en kan de symptomen verminderen.

Mijn eigen ervaring

Toen ik zelf de diagnose PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) kreeg, voelde ik me aan mijn lot overgelaten. Ik kreeg alleen te horen dat ik waarschijnlijk moeilijk zwanger zou worden én dat ik een verhoogde kans heb op diabetes en hart- en vaatziekten. Er is nog weinig over het syndroom bekend. Als diëtist ben ik gaan uitpluizen welke invloed voeding kan hebben op de symptomen. Ik merkte al snel dat er veel over geschreven wordt, maar weinig écht bewezen is. Er kwam een hoop informatie op me af. Ik had moeite om me niet te verliezen in alle veelbelovende adviezen. Gelukkig kon ik, als diëtist, waardevolle adviezen scheiden van onbetrouwbare informatie.

Na aanpassingen in mijn voeding kwam er een cyclus op gang. Tot mijn eigen verbazing nog regelmatig ook. Er volgden drie zwangerschappen en drie prachtige kinderen.

Wat is jouw verhaal?

Het laatste dat ik wil, is je valse hoop geven met mijn ervaring. Het syndroom komt bij iedereen anders tot uiting. Wel kan ik je begeleiden met alles wat ik de laatste jaren geleerd heb over PCOS en voeding. Veel vrouwen hebben overgewicht, maar ook bij een gezond gewicht of ondergewicht komt PCOS voor. Heb je veel of weinig klachten? Wel of geen zwangerschapswens? Ik begrijp de zorgen die je hebt en de vragen waar je mee worstelt. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Maak een afspraak, dan begeleid ik je met wat jij nodig hebt.